b863: 榴槤
Tags :
Accepted rate : 28人/31人 ( 90% ) [非即時]
評分方式:
Tolerant

最近更新 : 2016-09-13 21:32

Content

黏黏榴槤是一種黏黏的榴槤,年年喜歡吃黏黏榴槤,所以年年種了很多黏黏榴槤,年年將黏黏榴槤種在黏黏榴槤園,年年有很多黏黏榴槤園。年年想去黏黏榴槤園採收黏黏榴槤,各黏黏榴槤園的黏黏榴槤要經過一段時間才會變黏,變黏的黏黏榴槤才能採收,年年的黏黏榴槤園連成一直線,年年從一個黏黏榴槤園移動到隔壁的黏黏榴槤園,要花一單位時間,年年採收一個黏黏榴槤園不計時間。年年從第一個黏黏榴槤園出發,採收完所有黏黏榴槤再回到第一個黏黏榴槤園最少需要多少時間?

 

Input

第 1 行有一正整數 T(T <= 10),接下來有 T 筆輸入。
每筆輸入第 1 行有一正整數 N(N <= 100000),代表有幾個黏黏榴槤園。下一行有 N 個不超過 10^7 的正整數,代表各黏黏榴槤園要經過多少時間才會變黏,由左至右,最左邊是第一個,最右邊是最後一個,年年由最左邊的黏黏榴槤園出發。

 

有 40% 的測資 N <= 8

 

Output

對於每筆輸入,輸出年年採收完所有黏黏榴槤再回到第一個黏黏榴槤園所需的最少時間。

 

Sample Input
2
3
1 2 3
3
6 5 4
Sample Output
5
6
測資資訊:
記憶體限制: 64 MB
公開 測資點#0 (20%): 3.0s , <1K
公開 測資點#1 (20%): 3.0s , <1K
公開 測資點#2 (20%): 3.0s , <10M
公開 測資點#3 (20%): 3.0s , <10M
公開 測資點#4 (20%): 3.0s , <10M
Hint :

第 1 筆輸入,年年先在第一個榴槤園等 1 單位時間,依序採收第 1, 2, 3 個榴槤園之後回到第一個榴槤園。
第 2 筆輸入,年年先跑去第 3 個榴槤園等待,再依序採收第 3, 2, 1 個榴槤園。

 

Tags:
出處:
105學年度板橋高中校內資訊學科能力競賽(二) [管理者:
snail (蝸牛)
]


ID User Problem Subject Hit Post Date
沒有發現任何「解題報告」